Ryby, ktoré môžete poznať z Jadranského mora

Jadranské more je súčasťou Stredozemného mora. Žije v ňom okolo 380 druhov rýb.

V tomto článku Vás chcem oboznámiť s najčastejšími rybami, ktoré môžete uloviť z brehu prípadne ich nájdete na rybích tržniciach, chorvátsky „ribarnice“

Ak ste na dovolenke a máte chuť na ryby, tržnicu je najlepšie navštíviť z rána, kedy je najlepší výber a ryby sú skutočne najčerstvejšie.

Chorváti ryby na tržniciach delia na dve hlavné skupiny. Sú to vo všeobecnosti ryby biele a modré.

Biele preto lebo svalovina je bielej farby. Modré ryby majú svalovinu krémovej až červenej farby.

Modré ryby.

Hlavnými rybami sú:

Ančovičky Engraulis encrasicolus  

Sú zaradené do čeľade sleďotvarých .V minulosti tvorili hlavnú potravinu moreplavcov, nakoľko naložené v soli vydržia aj viac ako rok. V súčasnosti sa u nás najviac predávajú ako slanečky alebo slané očká. V obchodoch sa však najviac predávajú očká z ančovičky peruánskej. Nie je tak kvalitná, svalovina je na rozdiel od ančovičky európskej tvrdšia a často kostičky/rebrá/ sú tvrdé. Sú nakladané v rastlinnom oleji a aj cena je nižšia. Najchutnejšie sú ančovičky zo stredozemného mora naložené v panenskom olivovom oleji. Svalovina je veľmi delikátna, jemná a menej slaná. Cena je však o poznanie vyššia.

Ančovičky sú však výborne aj pečené na olivovom oleji. Čistenie je trochu zdĺhavejšie, ale výsledok na tanieri stojí zato.

Sardela -Sardinky Sardina pilchardus.

Taktiež patria do čeľade sleďotvarých. Najčastejšie sa s nimi u nás stretneme v konzervovej úprave. Výborne sú však grilované na olivovom oleji.

Skuša -Makrela obyčajná Scomber scombrus

Patrí do čeľade makrelovitých. Je to dravá morská ryba. Patrí do skupiny rýb z najvyšším obsahom 3 omega nenasýtených mastných kyselín. Na rozdiel od väčšiny mrazených makrel (tuk veľmi často oxiduje a na rybe  tvorí žlté fľaky) čerstvá je výbornej chuti. Pri grilovaní ju stačí len posoliť a potrieť olivovým olejom. Výborná je aj zapekaná na cibuli a paradajkách.Je obľúbená aj ako športová ryba pre svoju bojovnosť. Loví sa prívlačou na rybku, alebo umelé nástrahy.

Lokarda –  Makrela španielska Scomber japonicus

Je na pohľad pre laika skoro na nerozoznanie od makrely obyčajnej. Vyskytuje sa v teplejších moriach a oceánoch. Použite je obdobné.

Palamida – Tuniak Bonito Sarda sarda alebo aj Tuniak žltý

Taktiež patrí do čeľade makrelovitých. Dorastá do veľkosti 70cm a hmotnosti9 kg. Je to populárna ryba na Jadrane. Najčastejšie sa griluje ako steaky. Veľmi obľúbená pre svoju bojovnosť a vytrvalosť je medzi športovými rybármi. Loví sa na prívlač.

Tunj – Tuniak modroplutvý Thunnus thynnus

Taktiež patrí do čeľade makrelovitých. Je to rýchly plavec, dokáže plávať rýchlosťou až30 km/hod. a dorastá až do dĺžky cez 3m a hmotnosť 650kg. Počas svojho cca 15 ročného života predpláve až 1.000.000 kilometrov .Zaujímavosťou je jeho označenie za teplokrvného živočícha. Jeho telesná teplota môže byť až o20°Cteplejšia ako okolitá voda. Preto dokáže rýchlo plávať a loviť ryby aj v chladnejších oblastiach a veľkých hĺbkach. Najväčšími konzumentmi tuniaka sú Japonci, kde končí až 80% celosvetovej produkcie. Konzumujú ho surového ako sushi alebo sashimi.

Výkupná cena od rybárov v Európe je na úrovni cca 10Eur/kg. Do Japonska sa predáva za 30Eur a ryby lovené koncom roka kedy je kvalita najlepšia sa cena šplhá až k 70Eur/kg. Najdrahšie sa predal tuniak v roku 2010. 200kg kus stál 30000 Eur – 150Eur/kg.

Pre vysoký odlov sa z tuniaka stáva ohrozená ryba, preto sa začalo s umelým odchovom.

Pre športový rybolov je to veľmi zaujímavá ryba. V Chorvátsku je jej lov sledovaný a na lov sa vydáva špeciálne povolenie. Jeho lov je limitovaný.

trh s rybami