Treska SKREI opäť na pultoch

Od januára až do apríla prichádza pri ostrovoch Vesteralen a Lofoty k veľkému neresu tresky. Na neresisko migruje táto ryba ľadových morí o polárnej noci až z Barentsovho mora po miliardách. Jej migrácia predstavuje až 1 000 km . SKREI v preklade označuje „tuláka“. Už od čias Vikingov je táto udalosť priam sviatkom a ohlasuje príchod predlžujúcich sa dní.. 

Treska SKREI je vlastne treska škvrnitá (Gadus morhua). Geneticky sa však po DNA testoch iba trochu odlišuje. Má svetlejšie zafarbenie, je dlhšia a špicatejšieho tvaru tela. Pohlavnú zrelosť dosahujú tieto ryby v piatom až šiestom roku života. Skrei treska sa vytiera pri pobreží, kde teplota vody sa pohybuje od 4 do 6 °C. Každá samica má niekoľko miliónov ikier. Ikry tresky sa vo vode vznášajú a Golfským prúdom putujú na sever. Po troch týždňoch sa z ikier liahne asi 0,5cm poter, ktorý vyhľadáva piesočnaté dno vo fjordoch, kde žije do nasledujúcej jari. Potom migruje de Barentsovho mora. Je to dravá ryba, ktorá sa živý najmä rybami, kôrovcami a mäkkýšmi. Ročne rastie asi 10 cm.

Táto vyložene sezónna ryba je čoraz viac vyhľadávaná šéfkuchármi špičkových reštaurácii. Svalovina je pevná, veľmi jemná a žiarivo bielej farby. V Nórsku ju veľmi často sušia bez soli pod holím nebom. Takáto sušená ryby bola už od stredoveku dôležitým exportným produktom najmä do Anglicka a Francúzska.

Treska je taktiež veľmi cenená športovými rybármi. Koncom marca sa v Svolværu konajú majstrovstvá v jej love. Súťaže sa účastní až 580 pretekárov. Hodnotí sa počet a najväčšia ulovená skrei treska. Tá môže dorásť  180 cm a až 98 kg hmotnosti. Ulovené ryby sú určené na charitu. Celkom na túto udalosť  príde až 6 000 ľudí.

ZNAČKA KVALITY SKREI

S cieľom uľahčiť spotrebiteľom a reštauráciám nájsť skutočné, vysokokvalitnú SKREI, Nórska rada pre morský rybolov spustila program „Skrei Quality Label“. Toto označenie kvality zaručuje kupujúcemu, že predmetná ryba má nevyvrátiteľný pôvod a špičkovú kvalitu a sú dodržané prísne normy z hľadiska udržateľnosti, čerstvosti, skladovania a balenia. SKREI s označením kvality sa vo voľnej prírode loví v období od januára do apríla na neresisku neďaleko nórskeho pobrežia, je zabalená do dvanástich hodín od ulovenia a je zaručené, že neobsahuje škrabance, modriny a iné poškodenia.

Každý vývozca, ktorý chce predávať značku Skrei s označením kvality, prechádza dôkladným procesom kontroly. Okrem toho existuje aj špecializovaná hliadka Skrei, ktorá vykonáva kontroly v dokoch a exportných centrách v Nórsku a zahraničí.

 

AKO TRESKU SKREI PRIPRAVIŤ VÁM PORADÍ NÓRSKY ŠÉFKUCHÁR BERGLUNDA

Najradšej ju pečiem domäkka. Opatrne ju dochuťte štipkou soli a cukru a nechajte asi dvadsať minút pôsobiť. Rúru zohrejte na 150 stupňov Celzia a keď skrei vložíte dovnútra, znížte teplotu na 50 stupňov. To umožní, aby teplo jemne preniklo dovnútra – namiesto „varenia“. Je dôležité si dávať i pozor na teplotu, pretože nechcete, aby krehká svalovina praskla a proteíny tresky vytiekli,“

„Je to chudá a všestranná ryba. Treska má plnú a jemnú chuť bez toho, aby bola moc výrazná, takže si skvele rozumie so širokou škálou iných chutí. Navyše je treska celá jedlá: hlava, brada, jazyk a všetky črevá sa používajú v miestnych a globálnych pochúťkach.“