Čerstvejšie to už nebude

Pripravujeme pre Vás špeciálnu ponuku lovených rýb a morských živočíchov zo Stredozemného mora. Priamy dovoz bez medzi-skladov, bez priekupcov, rovno od rybárov zaručuje, že ryby ulovené v pondelok budú u nás už v utorok v noci, od stredy rána pripravené v predajni. Lovené ryby sú všeobecne výrazne bohatšie na chuť a vôňu. Posúvajú tak kulinársky zážitok o krok dopredu. 

V ponuke je:

Sekerenka, Tellina, Donax trunculus. Rozšírená je v celom Stredozemnom mori, pomerne vzácna. Malá lastúra s vynikajúcim mäsom. Podávajú sa surové alebo dusené.

Hrebenatka biela, Chlamys opercularis. Lovia sa po celý rok, predávajú sa čerstvé alebo mrazené. Tento druh hrebenatky je asi o polovicu menší na rozdiel Hrebenatky Jakubskej. Obidve lastúry sú vypuknuté. Chuť  je veľmi výrazná v Taliansku tradične pripravovaná iba s olivovým olejom.

Britvovka menšia alebo morský nožík, Ensis minor. Je na rozdiel od Britvovky jedlej menšia, veľmi často sa vyskytuje v Talianskej kuchyni. Sú výborné na grilovanie a dusenie. Chuťovo výraznejšie vzhľadom na slanosť a druh morskej vody v Stredozemnom mori.

Zubatica alebo pražma mramorovaná, Lithognathus mormyrus. Divoko žijúci druh pražmy, hojne sa vyskytujúci v Stredozemnom mori. Má pevnú svalovinu. Často je podávaná v reštauráciách v surovom stave.

Vlasochvost stužkový, Lepidopus caudatus

Žije v hĺbke 300 až 600 metrov. Má biele veľmi aromatické mäso.

Oblada čiernoškvrnná, Oblada melanura. Ďalší zástupca čeľade Ostriežovitých tak ako aj Pražma. Mäso je mäkké a jemné. Menšie kusy sa používajú na rybie polievky. Väčšie na grilovanie a dusenie. Je vhodná k použitiu s intenzívnejším korením.

Krájač skákavý, Pomatomus saltator. Väčšie exempláre sú výborné údené, menšie sa dusia a vyprážajú. Táto ryba by mala byť výraznejšie prepečená. Výrazná chuť tejto ryby sa dobre dopĺňa z výraznými chuťami červeného vína, aromatická zelenina, cesnak, rasca a slanina.

Treska merlan, Merlangius merlangus. Má krehké biele mäso. Používa sa aj pri výrobe rybacej peny a rybích koláčoch.

Ježovky, Paracentrotus lividus. Stretnete sa s nimi najmä na skalnatom pobreží mora. Tieto ostnatokožce vedia znepríjemniť kúpanie a pri zašliapnutí spôsobujú nepríjemné poranenie. No patria k obľúbeným pokrmom. Podávajú sa tepelne upravené alebo surové.

Čerstvé sardinky, ančovičky, divoké morské vlky, platézy.

Čerstvé kalmáre, chobotnice, baby chobotnice, krevety, langustinky.