Čo znamenajú značky na krevetách?

Označenie kreviet

V 90. tých rokoch, v čase keď sme začínali rozbiehať predaj rýb na našom trhu, boli slovenské názvy väčšiny morských rýb a živočíchov veľkou neznámou. Po spolupráci so SAV sme sa dopátrali k viacerým spisovným názvom rýb. Naďalej však na Slovensku je v pomenovaní rýb menší chaos. Používajú sa prevzaté názvy zo zahraničia alebo z češtiny. V dnešnej dobe, aj po uplynutí mnohých rokov preto žiadame po zákazníkovi, aby nám pri svojich požiadavkách na niektoré druhy rýb povedal ich latinský názov. 

Takisto je celkom značný chaos u kreviet. Ľudia im dávajú rôzne pomenovania. Najčastejšie sa  na našom trhu  vyskytujú dva druhy kreviet. Krevety Black tiger, latinsky Penaeus monodon a tzv. koktailové – Parapenaeopsis spp.

Pre ľahšiu orientáciu je ako sú upravené je ich značenie a balenie:

  • HOSO – head on shell on – krevety sú celé neolúpané. (s hlavou a pancierom)
  • HLSO – head less shell on – krevety sú bez hlavy,  s pancierom.
  • PTO – peeled tail on – krevety sú lúpané, bez hlavy, s panciera ostáva iba chvostík.
  • PND – peeled deveined – krevety sú úplne olúpané, bez panciera.
  • PD – peeled deveined – vylúpané bez črievka.
  • Easy peel – krevety sú bez hlavy, pancier je nakrojený, bez črievka.
  • Cru – surové, krevety majú šedo hnedú farbu.
  • Ciut – varené, krevety majú červenkasté sfarbenie.
  • IQF – individualy quickly frozen – jednotlivo mrazené po kuse.
  • Bloc – mrazené v bloku, v kuse.

Každé balenie kreviet nesie aj číselné označenie. Pri všetkých druhoch celých kreviet, či už surových alebo predvarených, číslo určuje  počet kusov do 1kg. Príklad: č. 8/12 znamená, že  v kilovom balení je 8 až 12 kusov kreviet..

Ako náhle sú krevety nejakým spôsobom upravované, to znamená: bez hlavy, panciera atď,  číslo určuje počet kusov do1 libry. Napríklad č. 8/12 znamená že v 1 libre (cca 0,5kg), je 8 až 12 ks, čiže 16 až 24 kusov na 1kg.

HOSO, ciut – kreveta celá predvarená

HOSO, ciut – kreveta celá predvarená

PTO – kreveta predvarená, lúpaná,  z panciera ostáva iba chvostík

PTO – kreveta predvarená, lúpaná,  z panciera ostáva iba chvostík

PND – kreveta predvarená, lúpaná , bez panciera.

PND – kreveta predvarená, lúpaná , bez panciera.

PD – kreveta vylúpaná bez črievka.

PD – kreveta vylúpaná bez črievka.

Tip od Nás:

Pokiaľ ste sa dostali k celým krevetám a jedná sa o menšie veľkosti vyrezávať črievko s chrbtovej časti nie je potrebné, pretože pri konzumácii sa nenarušuje chuť.

Na záver:

Okrem spomínaného druhu kreviet Black tiger, Penaeus monodon sa na našom trhu môžete ešte stretnúť s nasledovnými druhmi:

  • Macrobriachum  rosenbergii  – sladkovodná kreveta
  • Plesiopenaeus edwardsianus – kreveta“karmínová“
  • Pandalus borealis – kreveta „nordická“
  • Palaemon adspersus – kreveta „baltická“
  • Crangon crangon – kreveta „šedá“